Årets trend – köksmattan

För somliga är det fullständigt otänkbart att lägga in en matta i köket. Med allt spill som sker och allt spring av familjens fötter, kommer väl mattan att falla sönder och samman inom 1 vecka på grund av alla påfrestningar? Eller? Köksmattan har gjort comeback i smidigare material med funktionella egenskaper och under 2019 är den en del av köksinredningen.

Plastmattan

Ryggar du inför tanken att ha en plastmatta i köket som vanligtvis är dömd att hålla sig nere i källaren eller på balkongen, så ska du tänka om. Idag finns oerhört stilfulla plastmattor som går lätt att rengöra i maskin och som dessutom ger en kick åt köksinteriören. En annan form av plastmattan är sisalmattan som är lika lätt att tvätta.

Skapa inramning av matsalsmöblerna med en matta

Även ett kök ska harmoniseras och det gör du faktiskt enklast genom en matta som agerar ram åt en matsalsgrupp och en avgränsare mellan köksbänkar och område där man äter. Då slipper du även repor i golvet varje gång du drar ut en stol. Låt mattan hamna ett par decimeter från möblernas ändar, så att du slipper skarvar och matrester som sätter sig i luggen på mattan.

Låt mattan dynamisera ditt kök

Normalt är köksinredningen relativt sparsam beträffande färger, men i år ska just mattan agera blickfångare och inneha mönster och iögonfallande detaljer. Låt din köksmatta vara av tåligt material, men underskatta inte vikten av design och färgval. En ”tom” köksinredning i minimalistisk stil med metall eller trä, lyses upp genom en framträdande matta som nästan fungerar som ett konstverk.

Lyft ditt kök med en köksmatta

En köksmatta ska inte längre vara tråkig och alldaglig. Den ska visserligen vara praktisk och lättskött, men på samma gång lyfta ditt kök. Idag kan du hitta köksmattor i många utföranden – från plastmattor och hemvävda trasmattor till enklare garnmattor som lätt kan tvättas i maskin eller rengöras med en våt trasa och lite rengöringsmedel på ingrodda fläckar.