Kristallglas – därför är de så vackra

De flesta förknippar kristallglas med finare middagar och galatillställningar. Det är inte bara den unika slipningen som gör detta glas vackert utan det har också flera funktioner. Läs mer om kristallglas nedan och få tips på hur man rengör dem på bästa sätt.

Utmärkta till vinprovning

Förutom att vara väldigt vackra har kristallglas flera egenskaper som gör dem utmärkta för vinprovning. Själva materialet lämpar sig förträffligt för vinprovning med tanke på att det kan tillverkas betydligt tunnare än vanligt glas och samtidigt behålla sin elasticitet och styrka. Samtidigt är ytan grövre och själva slipningen skapar mer rörlighet i vinet. På detta sätt frisätts vinets unika molekyler som lyfter både smak och doft. De vackra ljusreflektionerna i glaset kan i sig självt förhöja vinupplevelsen när man studerar det specifika vinets utseende och textur.

Handdiskning och ättika

Många har säkert hört talas om att man helst ska låta bli att diska kristallglas i diskmaskin. Detta gäller främst äldre glas som kan innehålla bly och som vid höga temperaturer orsakar den mörka etsningen. De tenderar att bli grumliga i diskmaskinen. Ett gammalt husmorstips är att använda ättika för att få tillbaka den kristallklara skärpan i glasen. Äldre glas kan med fördel handdiskas istället för att undvika problemet. Har en permanent etsning uppstått kan det vara svårt att göra något åt saken. Måttligt grumlade glas kan stå i blöt över natten med en enkel blandning bestående av hälften vatten och hälften ättika. Därefter kan man använda diskmedel för att mjukt och försiktigt avlägsna alla rester av behandlingen. Sedan kan man torka glasen försiktigt med en putsduk.

En förhöjd upplevelse

Det är inte bara vin som smakar bättre i kristallglas utan hela middagsupplevelsen får en extra dimension med dessa praktfulla och vackra glas som med sina unika slipningar reflekterar ljus och skapar både magi och en känsla av tidlös stil och elegans.